vrijdag 18 augustus 2017

Nieuw in Zaandam: stadsstrand Kanaal Noord | "Je neemt mensen mee op reis, met je gerecht"

Nieuw in Zaandam: stadsstrand Kanaal Noord | [update: deze locatie is inmiddels opgedoekt... helaas]


Chef-kok Donovan: Je neemt mensen mee op reis, met je gerechtOp "Je bent een Zaankanter als.." zag ik de verwijzing naar een artikel waarin "stadsstrand Kanaal Noord" werd genoemd op Harper's Bazaar (links onderaan *). Zoveel biologische happerijen waren er niet in deze regio; restaurant De Koekfabriek in het antieke en karakteristieke Verkade-pand heb ik geprobeerd ertoe over te halen toen die opende drie jaar terug, en cateraar Groeneveld Eten is sinds vorig jaar ernaast in de VERsKADE neergestreken, maar verder was het aanbod biologisch eten opvallend laag. Ook het op het Hembrugterrein gelegen LAB-44 in de oude mosterdgasfabriek op het artillerieterrein kent maar een beperkte keuze aan biologische ingrediënten, die godzijdank wel is terug te vinden in de overheerlijke pizzabodem die wel bio is, die dan ook twee dagen in de koeling rijpt alvorens die tot pizza mag worden verwerkt. Wat de smaak absoluut ten goede komt. Yada Yada Market maakt veel goed op bio-gebied, maar die is alleen vrijdag, zaterdag en zondag open.


Harde kip


Nieuwkomer "Stadsstrand Kanaal Noord", gevestigd aan de Hemkade 48, direct achter North Sea Venue (bekend ook als Fun Factory), is dan ook een biologische verfrissing. Ooit een krabburger met zeewier gegeten? Of harde kip?


Jamie Oliver


Eigenaar en chef-kok Donovan werkt met pure ingrediënten die tongstrelend zijn en een onvergetelijke indruk achterlaten. "Don's Chicken" wordt gemaakt van een "landloopkip" uit de regio, een kip die geen kooi kent maar ècht de ruimte krijgt. "In Suriname noemen wij dit een 'hárde kip'; het vlees is stevig!" legt de bij Jamie Oliver geschoolde Donovan geduldig uit, waarna hij de door zijn moeder in Suriname zelfgemaakte "pinda crumble" laat proeven. Wat een smaak, zeg. De pittigheid is niet overdreven en werkt prettig door, zonder te hoeven blussen.
Hij was in Nederland op zoek gegaan maar kon nergens slagen voor echt goede pindasaus, dus besloot hij dat zelf te laten maken. Niet voor niets. Deze pinda crumble is verslavend lekker. Elke twee weken ontvangt hij een nieuwe lading uit Suriname en trots vertelt hij over twee varianten. De zoetigheid komt van tamarinde, wat berstensvol pietamientjes en mineralen blijkt te zitten, zodat hij geen suiker hoeft toe te voegen, want geraffineerde suiker staat tegenwoordig bekend als gif. Terwijl de supermarkten er nog vol mee liggen, is er tegenwoordig het ogenschijnlijk veel gezondere aspartaam en acesulfaam, als alternatief. Brrr. Voor de waslijst aan nadelige effecten daarvan is hier geen plek en dat hoeft ook niet; die chemicaliën treffen we hier niet aan. Donovan kiest voor "ècht eten".


Echt eten


Don toont de barbecue waar ook de harde kip wordt bereid en vertelt met passie (hoor ik daar tranen in z'n stem?) over het bereiden ervan - eerst marineren in knoflook, peper en zout, meer niet; gewoon puur. De paprika's die erop liggen zijn door een kweker uit de buurt gebracht en door hem zelf gekweekt, met liefde. "Dat proef je", legt Donovan uit. Hij wijst op de wekflessen boven de bar met een aantal zelfgekweekte azijnen, die volgend jaar genoeg zijn gerijpt om te gebruiken. Zijn missie is duidelijk: hij levert echt eten. "Je neemt mensen mee op reis, met je gerecht."


Museum


Een prachtige, handgemaakte stalen pan komt tevoorschijn. "In Suriname kennen wij de baksteen of bakstong, hierin frituren wij. Iedereen eromheen; gezelligheid." "Als ik bij vrienden ging spelen werd ik rond etenstijd weggestuurd..." Hij vertelt hoe hij een een museum wil, met allemaal Surinaamse attributen die daar gebruikt worden om te koken, te eten en te leven. Komt op mij over alsof Donovan de kouwe Nederlander een stukje levenspassie wil bijbrengen. Lijkt mij een mooie levensmissie.Vervoer


Zaandam kent een heuse Tuksi, een echte Tuk-Tuk die aangedreven wordt door een fluisterstille elektromotor. Bel "Go Tuk" (0642990992) om vanaf station Zaandam Centraal voordelig naar het Hembrugterrein te komen of... naar Stadsstrand Kanaal Noord (kanaal-noord.nl | 06-19601594).++

[klik op de afbeeldingen voor vergrotingen]

--


Meerleeslinks 


*) gebruikte hyperlinks om mijn voetstappen te volgen:
en... www.kanaal-noord.nl | 06-19601594 Geen opmerkingen:

Een reactie posten