zaterdag 25 juni 2022

boek: Voel jij het ook? Gedachtenregen; leven duurt maar even

Voel jij het ook? 

Van gedichtenbundel naar gedachtenregen; "leven duurt maar even”


RAUW | Sommige ingevingen of gedachten gaan zo diep dat ze het verspreiden waard lijken. Alleen al het gedicht “Voel jij het ook”, dat ons gelijk verstomt, vangt en meeneemt, vanwege “verdeeldheid heerst tussen alle mensen, we zijn nog lang geen collectief; maar we zijn hier om te leren, dus nemen we dat voor lief”, gevolgd door: “hartelijkheid verbindt ons mensen, warmte stroomt dan heen en weer; dus door vol te houden, lukt het ons allicht een keer”, staat op zichzelf en laat zien dat het zelfstandig, in drukvorm, de wereld in wil.

De jeugdige rapper van Skere Heren vond de eerste rap, uit 2014, “rauw”; “het ergste wapen is de mond” staat aan het eind van deze bundel, als uitsmijter. Na een voordracht in 2019 voor een zaal vol grijze koppies kwam een dame van 80 jaar zeggen dat dit werk “diep” ging.

Het punt van gedichten of poëzie is, dat men het eerder slikt en aanneemt, dan wanneer iemand iets rauw staat te verkondigen. Zo werkt dat. In onze moderne wereld, die wij beschaving noemen. Evengoed is deze bundel uit het hart geschreven; liefdevol, dus. Dáár is het tijd voor: het hart laten spreken. Leven duurt maar even.

Over de auteur


WILD, ROMIG & ONGETEMD
| Sinds 2012 wilde de auteur een boek schrijven. Keer op keer lukte dat niet. Intussen ontstonden uit het niets vurige gedichten en trad hij er mee op. Te pas en te onpas, scanderend uit het hoofd, tovert dat een lach op gezichten, deelt een inzicht en neemt toehoorders mee op reis. Luchtigheid en diepzinnigheid wisselen elkaar soepel af.

Dat werkte veel beter. Het idee om er een bundel van te maken ontstond langzamerhand, tot in het voorjaar van 2022 het moment rijp was. Het is er tijd voor. Kijk maar; als de eerste 10 pagina's geen daverende lach op jouw snoet toveren, leg het boek dan weg voor 10 jaar; dan is het niet voor nu.

Gedichten en geda
chten impliceren “dichterlijke vrijheid” en heten bovendien een Kunst te zijn – dat bood de mogelijkheid die hij zocht. Ga maar na:

NB: een inkijk-exemplaar is onderaan de website te downloaden; zie: 
het-lichaam-liegt-nooit.webnode.nl/boek/
(en komt beschikbaar via bol.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten