vrijdag 22 mei 2015

Wraak. Iedereen zoekt wraak.

Hoe meer ruimte in een relatie, hoe meer gelegenheid voor het voelen van de onvrede die eigenlijk in ons huist. Hoe liever de één is, des te geniepiger en gemener de ander kan doen. Dan krijgt het namelijk de ruimte om er te mogen zijn en komt alle onvrede onherroepelijk tevoorschijn.


Op het ziekelijke af


De moeder van mijn kinderen had er vijf jaar voor nodig om van mij te scheiden. Vijf jaar - net zo lang als we getrouwd waren geweest terwijl je zo iets in een paar uurtjes kunt fixen, toch? Ik zei wel eens: “Je verwart mij met jouw vader” en wist niet half hoe raak ik daarmee zat. 


Verknipte grafiek Dat geeft een grafiek die er krankjorem uitziet; hoe beter je bent geweest voor je partner, des te groter de kans dat die ander alle onvrede bij jou komt neerleggen - en het heet: “Omgekeerd evenredig”. Dus je kunt beter een kreng zijn voor anderen en sociaal voor jezelf, omdat in deze maatschappij het niet blijkt te werken om sociaal voor anderen te zijn. De top van het bedrijfsleven graait de kassa weg immers. Lekker integer voorbeeld doet verknipt volgen. Dat doet dus zeer aan je ogen ;-)


Boetedoening tegenover Genoegdoening 


Boetedoening plegen we op ons zelf (tattoo's, piercings, automutilatie) en genoegdoening - wraak dus - op anderen (jou of jouw spulletjes stukmaken). Beide getuigt het van verknipt gedrag en vond z'n oorsprong in onze jeugd waarin we niet gezien, niet gehoord en niet gewaardeerd werden en vervolgens zonder houvast, eigenwaarde of zelfvertrouwen de wereld ingeschopt werden. 


ProtestAl die luidkeels joelende jongelui op straat rond het weekend tonen ons hun PROTEST [dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/10/stil-protest-wat-betekent-het-eigenlijk.html]. Mijn dochtertje van 10 maakt moedwillig spullen stuk (waarom? “gewoon”) en toont zo haar protest [fb.com/681797835263220]. 


Blauwe plekken verwisselen nog steeds niet van eigenaar


Alles wat we doen in negatieve zin is eigenlijk protest. Alleen leggen we het meestal bij de verkeerde neer: bij degene die daar... 
niets mee te maken heeft
niets aan kón doen en
niets aan kán doen. 
Want dat kun je alleen maar zelf. Je kunt wensen dat iemand jouw blauwe plekken voor je draagt maar tot nu toe is dat nog niemand gelukt. 


Law of the garbage truck 


Er zit dus geen enkele logica in dergelijk gedrag; het is zuiver emotioneel gedrag van het gekwetste innerlijke kind. Hoe het heet: de wet van de (overvolle, overal vuilnis morsende) vuilniswagen [onderaan de volgende blog: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/04/hoogbegaafden-hebben-het-moeilijker.html]


Imbeciel emotioneel gedrag


Sociaal gezien dus (emotioneel en) imbeciel gedrag; kleinzielig, in plaats van grootzielig. 
Soms zelfs tot narcistisch aan toe. 
Terwijl we van iemand houden vermoorden we 'm zowat - dat overkwam mij namelijk (bijna). Omdraaien dus [fb.com/685517278224609]. Dat is toch “gestoord” oftewel “weg bij àl ons Gevoel” te noemen? 


Waarom we doen zoals we doen


De laatste blog ging hierover: “Narcisme is als begrip in het leven geroepen voor hou-vast, om te kunnen omgaan met iets wat we niet begrijpen. Er zijn definities van te vinden en die kloppen wel maar gaan totaal voorbij aan het feit dat de ziel “alles doet om de mens waarin zij leeft gelukkig en gezond te zien” en dus signalen afgeeft over misstanden die om correctie (en verbetering van de leefomstandigheden) vragen. Of roepen. Of schreeuwen. Op z'n Hollands: “It's all a cry for love” - waarom zouden we anders de aandacht op ons vestigen?” [dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2015/05/in-zichten-over-narcisme.html]


Aanbellen en wegrennenKortom, we dienen mensen behoorlijk op hun gedrag aan te spreken omdat ze er om vragen; luidkeels zelfs. Ze roepen erom en willen op een portie Gezond Verstand getrakteerd worden terwijl ze de ene na de andere truc uit hun trucendoos toveren - vooral vrouwen zijn expert, mijn moeder en mijn kleine zusje voorop: expert in omdraaien [fb.com/685517278224609]. En (bijna?) iedere vrouw doet hetzelfde als zij. Du-uh.
Werkt aanspreken niet, red dan je vege lijf en ren voor je leven. Ook moeten doen


Liever transformeren dan saboterenHet is intussen 2015 en deze tijd schreeuwt om “naar binnen gaan” en “het bij onszelf te zoeken.” Roep daarom in koor Hello Aquarius en verbeter de levenskwaliteit door af te rekenen met dergelijke onzin. Als ik het kan, kan jij het toch ook zeker?++


Tip: Discussieer mee op facebook Ervaringen en visie uitwisselen "lucht op" 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten