maandag 27 november 2017

School sucks. Should it suck?? - basale misstanden in het onderwijs

"The schools suck... should it suck???"

Dat zegt de ene scholier tegen de andere in de uiterst leerzame film The Trotsky uit 2009. Kijk zelf maar: 

Onderaan deze blog is een langer stukje uit deze film te vinden met daarin het volledige plot en de ontknoping, dus in het kort waar de hele film over gaat. Dit is de trailer: youtu.be/HtU7ERJ3cTw.


Dit... is mijn uitnodiging tot dialoog: 


"Goeiedag. Ik kom op verschillende scholen en ben iedere keer verbijsterd over de haat en vijandigheid die ik aantref; over de ijskoude, snoeiharde wijze waarop mensen er met elkaar omgaan; over het protest wat ik zie als uiting van onvrede over hoe uitzichtloos het hier toegaat; en de verslagen blikken in de ogen van de meeste uitgeputte jonge mensen.
Ik heb me verdiept in deze materie en schrijf er artikelen over.
Ik wil iedere leerling, student, leraar, "leerraar", teamleider, directeur, rector en andere aan school verbonden bevlogene bereiken, raken en bewegen, met een paar kernachtige vragen en stellingen, als uitnodiging tot dialoog.
Omdat ik vind dat iedereen hierin gehoord dient te worden en niemand zich afzijdig dient te houden om constructieve bijdragen te leveren aan "wat er goed gaat" en "hoe het beter kan".
Of dat lukt is niet mijn zaak; het is mijn verantwoording om mijn mond open te doen en mijn visie te delen. Ik maak graag een begin. Of en hoe dit doorwerkt, is aan jou."

Zo luidt de uitnodiging. De eerste opzet startte hier: fb.com/1344583455651318



Misstanden in het onderwijs |


"Misstanden in het onderwijs: worden leerlingen gehoord? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom resulteert (o.a.) school in vijandig onderling gedrag en extreme competitiedrang?
Waarom is het huidige onderwijs niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd? "Doen ze maar wat?" Wat is het eigenlijke doel van onderwijs en waarom laten we dat toe?
Waarom worden er kwaliteitsinjecties door de minister in het onderwijs gepompt zonder dat het de basale problemen adresseert?
Waarom zijn kinderen onderling zo hard naar elkaar? - vraagt de daarover verbijsterde studente sociale pedagogiek Sharon zich af in gesprek met ondergetekende.
Waarom staan scholen niet open voor verbetersuggesties?
Waarom is er zoveel geweld in het onderwijs - waarbij leerlingen van alles MOETEN en opvallend weinig MOGEN? Is dat gelijkwaardig? Is het de bedoeling om stabiele volwassenen te kweken of juist het omgekeerde? Is onderwijs bedoeld om de massa te onderwerpen?

Kortom: vraagt het onderwijs van onze meest dierbare groep mensen - de jongsten - om verbetering, en zo ja, hoe? Waar moet je beginnen?"



De essentie van het probleem is geen probleem


KERN is deze. In je eentje verander je een systeem niet dat verdedigd wordt door de massa. Je dient te wachten tot er voldoende mensen vastlopen om te willen veranderen. De pioniers dienen al wel de dialoog aan te gaan en zich zo voor te bereiden op wat er komen gaat. Wij zijn die pioniers.

Onze kinderen kunnen we niet redden maar da's onze taak ook niet; zij hebben hun eigen weg.



Uitwerken of aanvullen


Reden genoeg om deze blog uit te werken op Dagboek van een Vreemdeling en aan te vullen, o.a. met de eerder gepubliceerde blog "Gedwongen onderwijs": dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2017/10/gedwongen-onderwijs.html


Actie


Moet ik in actie komen? Hoe dien ik in actie te komen? Een open brief aan elk schoolbestuur van elke school? Elke scholier aanschrijven? Elke leraar? Dien ik wel in actie te komen of is deze publicatie voldoende? Er wordt al genoeg geschreven en gezegd dus is vervolg wel zinvol?

Mensen mogen zelf in actie komen en zich afvragen, als impliciete oproep aan alle leerlingen, studenten en leraren: "school sucks... should it suck???" Men mag zelf een kritisch woord verspreiden, zich onderling organiseren en lezingen en bijeenkomsten organiseren. Genoeg sprekers te vinden, er is genoeg om over te praten. Of niet soms?



Kijk naar Pay It Forward - de gelijknamige film is uit 2000. Of iets werkt weet ik niet en maak ik misschien niet eens meer mee. Is dat mijn zaak? Of is het mijn zaak te doen wat ik kan? Ik benoem het maar ga niet in mijn eentje een anderswillende orkaan tegen kunnen houden.



Input van andere onderzoekers: Sugata Mitra, Jef Staes, Ken Robinson


Onderzoeker Sugata Mitra laat zien hoe het anders kan. Hij spreekt over “The future of learning”, een award winning TED talk uit 2013: youtu.be/zpcEpmNbHds *). Hij concludeert dat kinderen in groepen elkaar leren. Moeiteloos komen ze uit complexe problematiek en leren zichzelf zelfs “en passant” een andere taal. Laat je verrassen door de eenvoud van zijn experimenten en zijn levenshouding - en de pracht van de uitkomsten ervan. 

Nogmaals, iets uitgebreider: “Sugata Mitra's new experiments in self-teaching”: youtu.be/dk60sYrU2RU*).



Jef Staes


Dichterbij huis spreekt de Vlaming Jef Staes over diplomavrij onderwijs, functievrij werk en een pensioenvrij leven. In Finland krijgen kinderen op de basisschool geen cijfers en geen diploma's. Het kàn dus wel. Waarom hier niet?
Meer over Jef Staes in: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/05/simpel-leven.html


Sir Ken Robinson - Changing Paradigms


Sir Ken Robinson spreekt over Changing Paradigms - youtu.be/mCbdS4hSa0s (55 minuten); korte versie ervan ondersteund met een animatie van 10 minuten: youtu.be/zDZFcDGpL4U.
Zijn visie: "In plaats van onderdrukken, dienen we die briljante geesten die in 98% van ons zit -al op de kleuterschool- de ruimte te geven."
Robinson laat zien, wat er mis is met ons educational system welke schreeuwt om verbetering. Om transformatie, beter gezegd.


"In plaats van onderdrukken, dienen we die briljante geesten die in 98% van ons zit - al op de kleuterschool - de ruimte te geven."


Scholen in Finland


Het korte filmpje over hoe het toegaat in Finland spreekt voor zichzelf:

"Finland streeft naar huiswerk- en diplomavrij onderwijs. Laat je verrassen door dit filmpje".
uit: 
dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2017/10/gedwongen-onderwijs.html en fb.com/1317996801643317



Workers of the world... relax


Ten slotte vond ik dit inspirerende korte filmpje dat ons laat zien dat "werk" de mens ondermijnt en dat de mens niet zou moeten werken. We dienen wel wat te "doen" maar werk zelf wordt nooit besproken. Mensen zouden er spel aan moeten toevoegen en zo de factor plezier introduceren, kortom: Workers of the world... Relax! [youtu.be/Ie5zO-mF31M]




Meerleeslinks |


* de boodschap van John Taylor Gatto in " De wonderlijke energie van kinderen - en wat school met ze doet": dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/03/de-wonderlijke-energie-van-kinderen.html

* gedwongen onderwijs: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2017/10/gedwongen-onderwijs.html [blog van 13-10-2017]

* presentatie op een basisschool over gevoel: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/12/wie-weet-wat-gevoel-is-hoe-werkt-het.html [blog van 12-12-2014]


* mail van 200 vragen aan directrice: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/11/brief-aan-directrice-basisschool-over.html | nog in concept


* Jef Staes: dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/05/simpel-leven.html


* Waarom we zoveel móeten | dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/09/waarom-we-zoveel-moeten.html


* Onberispelijk gedrag: het belang van Intentie in Geweldloos Communiceren: http://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/06/overtuigen-kan-niet.html


* Innerlijke twijfel of aangeleerde normen als voeding van ego? facebook.com/HetLichaamLiegtNooit/posts/1344246939018303


* School sucks. Should it suck?? - basale misstanden in het onderwijs - https://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2017/11/school-sucks-should-it-suck.html

Films


Films die deze visie aanvullen en/of ondersteunen:


* The Trotsky [2009] - te downloaden via yts.ag/movie/the-trotsky-2009;
gebruik een download-tool zoals µtorrent
(zie hierover de blog "filmpje": dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/06/filmpje.html)


* The peaceful warrior [2006] - yts.ag/movie/peaceful-warrior-2006


* Pay it forward, geef het door...: facebook.com/871961776246824 


* It's a kind of a funny story [2010]: yts.ag/movie/its-kind-of-a-funny-story-2010 over een zestienjarige die zichzelf van het leven wilde beroven en in de psychiatrie terecht komt



V for Vendetta (2005)Network (1976); Cloud Atlas (2012)

Meer? Zie: de website en facebookpagina "Laat me leven".
En bekijk de film-suggesties op dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/06/filmpje.html
-

*) Filmpjes op youtube kunnen verdwijnen; daarom zijn ze hieronder herhaald, uploaded en wel.

Sugata Mitra (TED talk 2013): 

Workers of the world... relax:

Sugata Mitra (TED talk 2010):

Sir Ken Robinson: 

The Trotsky:
het plot en de ontknoping - dus precies dat waar deze film dus over gaat in minder dan 15 minuten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten