woensdag 23 juli 2014

De westerse bevalling: tegennatuurlijker kan bijna niet

 2300 woorden |
Daar sta je dan, onwennige vader. Op weg naar de geboortekliniek met je zwangere vrouw. Dag-in, dag-uit zie ik ze de kliniek naast me binnenlopen; trotse aanstaande moeders met hun onwennige mannen er naast, het hoofd bescheiden naar beneden gericht. Van schaamte. Omdat ze niets weten over wat er staat te gebeuren.

Wie Aldous Huxley's “A Brave New World” heeft gelezen (of gezien als film) weet wat ik bedoel met de titel. Ik noemde het al in een eerdere blog.


Niet weten is geen schande. Dat zo laten welVoor de bevalling van mijn eerste kind ging ik mee naar een zwangerschapsles en vroeg mij oprecht af wat ik daar dan zou gaan leren. Immers, een geboorte was toch een vrouwen-aangelegenheid? En zo is het. Het ís een vrouwenaangelegenheid.


Echter, waar mannen èn vrouwen achter de kennis aanlopen omdat kennisvolle (holistische) vroedvrouwen (zie update onderaan) zijn ingewisseld voor doorstuurgrage verloskundigen met slechts één bevoegdheid, namelijk het doorsturen naar het ziekenhuis (!), is het logisch dat je je onzeker voelt over zó iets belangrijks; het gaat immers om een mensenkind. Belangrijker dan dat kan ik me niet voorstellen. Jij?


“Neem in Godsnaam een Doula!”

 

Hoe dan ook, de onwennige en hulpeloos ogende vaders-in-spé aanschouw ik en ik zou tegen ze willen roepen wat ik bij de laatste geboorte heb ervaren. “Neem in Godsnaam een Doula.” Dat zijn vrouwen die, bij gebrek aan vroedvrouwen, de kennis hebben om één van de allerbelangrijkste gebeurtenissen van een mensenleven bij te staan (ik heb het nu over de ouders), met kennis, warmte, liefde en daadkracht. Exact datgene dat je mist als je zelf gaat wat gaat huisdokteren en je overgeeft aan de macht en onmacht (vooral) van de “verloskundige” - die er bovendien niet de hele tijd bij blijft. Want ze heeft vaak meerdere zwangeren onder haar hoede èn zó'n bevalling kan wel 24 uur duren. 


Een bevalling zonder kennis voelt onveilig

 

Dat voelt ronduit onveilig. Daar zit je dan. Jij en je zwangere vrouw die het uitkermt van pijn en het ook niet meer weet daardoor... en jij, onwetende man, die ineens de eind-verantwoordelijkheid hebt. Maar je weet niets! Hoe moet je dat dan sturen?? Paniek dus. Althans een terechte reden, lijkt mij.


Trauma voor aanstaande pappa's


Traumatisch dus voor aanstaande mannen. Die horen dus voorbereid op weg te gaan. Mannen, nu komen jullie aan bod. Je kunt wèl wat doen. Ik laat zien hoe ik erachter kwam.

Om te beginnen: doe geen dingen die je niet kunt doen. Wees er voor de stabiliteit. Als er íets is dat belangrijk is, is het stabiliteit. Zekerheid. Rust. Vertrouwen. Als jij dat bezit, ben je van onschatbare waarde voor je vrouw, tijdens de bevalling. Geloof me. Jij bevalt niet maar faciliteert de boel wel. Wees er voor haar en je kind. Dat je een topjob hebt met veel verantwoordelijkheid is leuk voor je. Vergeet niet waarvóór je die hebt. Kijk naar je prioriteiten en neem je verantwoordelijkheid. Nu komt het erop aan. Dus: duik er in. Kleren uit en ga zwemmen met je zwangere muts. Nu moet je in verbinding gaan; als je dat nu niet doet, wanneer dan wel? Jouw vrouw bevalt, niet jij... Wat kun je wèl doen??Stap één is: neem een Doula (of een verdomd goeie “vrije geboorte”-verloskundige met visie – zie onder). Zij begeleidt jouw vrouw en ze is er bij, 24/7, als het erop aankomt. Dat is wat jullie nodig hebben! De warmte en geborgenheid en steun die de zwangere nodig heeft kun jij haar niet geven omdat je niet weet wat je moet doen. Een Doula voorziet in die kennis. Zo koop je dus je onkunde af. Wees erbij als zij jullie informeert of instrueert. Neem er vrij voor. Je werk is je werk maar. Dit is het belangrijkste ter wereld. Trust me. Als je ouder bent, zie je in wat ik bedoel.

Stap twee: neem een Doula. Of had ik dat al genoemd? Serieus. Een Doula bouwt een click op met de zwangere in de weken/maanden voor de bevalling en die gaat dieper dan die van die 10 minuten met een verloskundige, omdat een Doula weet hoe je dat moet doen en -met alle respect- vaak meer weet dan de verloskundige; een Doula is praktijkdeskundige en geniet een totaal andere opleiding dan een verloskundige die wel wat kneepjes kent maar jou daarmee niet kan geruststellen, anders dan “je moet naar het ziekenhuis” - “je moet naar het ziekenhuis” - “je moet naar het ziekenhuis” - alsof de plaat blijft hangen. Waarna zij trouwens sowieso uit beeld verdwijnt.“Een gewone, reguliere verloskundige kun je niet vertrouwen. Dat staat haar reguliere opleiding niet toe. En ze is er niet continu bij. Een bevlogen vroedvrouw of Doula kun je vertrouwen. Daar voorziet zij èn haar opleiding in. Daar is ze voor.


Kortom... Het allerbelangrijkste is het gegeven, dat de vertrouwenspersoon (de “gewone” verloskundige) niet uit beeld verdwijnt als de weeën beginnen en de continue aanwezigheid van een ervaren iemand het hardste nodig is. Waarom? Omdat de weeën niet (zo makkelijk) doorzetten als de zwangere niet op haar gemak is - èn elke bevalling uniek is.

Dit is extreem gesteld natuurlijk. Toch komt het hierop neer. Waarom denk je dat er vroeger en in oude culturen, een breister in de hoek zat te breien en verder niets deed? Nu komt het. Zij wás er. Zij was wellicht fde belangrijkste persoon omdat zij de rust bewaarde en bewaakte en iedereen bij haar om raad kon komen. Jij en jouw partner moeten je echt maximaal veilig en vertrouwd voelen, dán heb je de meeste kans dat de baby zonder complicaties ter wereld komt. Daar zijn wij voor gemaakt namelijk.


Stap drie: bereid het voor. Hoe kun je je rustig en zeker voelen zonder kennis?? Maak het je eigen. Stuur de zwangere naar zwangerschapsyoga. Lees (goeie!) boeken. Ga samen zwemmen met je vrouw, er zijn speciale lessen voor zwangerschapszwemmen, zoals van Oerbron.nl. Praat met moeders die succesvolle thuisbevallingen hebben gedaan. Verticaal bevallen is natuurlijk. In sommige ziekenhuizen zeggen ze dat je indicatie hebt en laten ze je plat liggen, wat al tegennatuurlijk is. Het geeft aan hoe ze je piepelen. Misleiden dus. Overweeg te bevallen in een groot bad met warm water, wat natuurlijk is. Huur bijvoorbeeld een bad van de Oerbron.nl. Je krijgt er geen spijt van, zeg ik uit ervaring.


Conclusie


Kortom: Zorg dat je je vertrouwd voelt met de materie. En huur een Doula. Zij spijkert je bij over dingen waar je anders nooit over zou weten. Laat je verrassen door haar aangeboren wijsheid. Doula's zijn geboren mensenhelpers (anders word je geen doula namelijk) en zij kunnen op onnavolgbare wijze iemand geruststellen. 
Dat is hun gave. Daarnaast zijn ze expert als het gaat om de geboorte. Wat wil je nog meer? Het geld zeker waard. We kennen dit niet in Nederland maar we horen er blind voor te gaan. Belangrijker nog zelfs dan duffe spullen kopen. 


Verloskundigen: “opleiding in doorverwijzen”, gesubsidieerd door onze Rijksoverheid


Hoe komt dat? Omdat het niet in het belang is van ziekenhuizen, dat jij kundig bent op dit gebied, krijgen verloskundigen een opleiding in doorverwijzen. Want die bedden en specialisten moeten betaald worden. Logisch, toch?

Maar... is dat in jóuw belang??? Wat heb jij met een (doorgaans kil) ziekenhuis te maken met mensen die je nooit gezien hebt? Natuurlijk kun je het treffen... maar durf jij die gok te nemen?


Dat is uiteraard overdreven gesteld want ze weten heus wel wat, maar ze worden door de staat betaald en door de staat geïnstrueerd – en die heeft het niet altijd goed met ons voor. Als jij kijkt naar de consumenteninstituten van onze Rijksoverheid, dan moet het je inmiddels zijn opgevallen dat er, van het Voedingscentrum tot het RIVM, een luchtje aan zit. De directeur van Unilever wordt directeur van het Voedingscentrum bijvoorbeeld. Men heeft het over leerstoelen en anderen onzin. Dubbele petten en belangenverstrengeling dus... toch? Zo is dat met alles zo. Ringo Star zei ooit: “Everything the government touches, turns into crap”. Daar had de drummer van de Beatles, toen al, gelijk in. Raar hè? 


Geef niet je macht uit handenMerk het zelf maar op. Het blijkt uit hun tegennatuurlijke adviezen, onderzoeks- en behandelmethoden. Als je je daaraan overgeeft, ben je letterlijk en figuurlijk verloren. Je geeft je macht uit handen. Zo is het bijvoorbeeld al lang aangetoond, dat een echoscopie het ongeboren kind ongunstig beïnvloedt. Hoe? Dat mag je zelf ff googlen (en de links aan mij doorsturen). Je gelooft mij toch niet als je het niet zelf opzoekt. Het is schadelijk en dat is logisch. Net als de hielprik (wat doen ze met het bloed en DNA van jouw kind eigenlijk, en wiens zaak is dat eigenlijk???) en vaccinaties. Het is omstreden. Informeer jezelf! (of... vraag)

Maar... is dat (je overgeven) in jóuw belang??? Wat heb jij met een (doorgaans kil) ziekenhuis te maken met mensen die je nooit gezien hebt? Natuurlijk kun je het treffen... maar durf jij die gok te nemen?Overigens gaat het in Amerika al anders toe:
“ 'My doctor said anyone who brings in a birth plan is a guaranteed cesarean.' 
I am unaware of any other field of medicine where a doctor would be willing to perform unnecessary surgery on a patient as punishment for writing out their preferences for care.”
(Update 1-8-2014)Aquarius: tijd voor gezond verstand


Bottomline: wij mensen bestaan als soort zo'n 4-5 miljoen jaar. In die tijd is er geen ziekenhuis aan te pas gekomen en nu moet iedereen maar bevallen in het ziekenhuis. Dat is niet logisch. De naam alleen al... “ziekenhuis”... wie dát bedacht heeft... Hun overredingsmethoden zijn gruwelijk, ze praten jou, kennisontberende nitwit, gewoon angst aan – net zoals ze dat doen met oneliners om je kind te laten vaccineren met ronduit schadelijke, lichaamsvreemde chemische stoffen “want je zou toch niet willen dat je kind ziek wordt en overlijdt aan polio” . Want jíj weet het niet. Nou dan. Doe daar wat aan. Over vaccinatie kunnen we kort zijn trouwens. Dat is gif. Het werkt niet. Het is schadelijk (want gif, gif en nogeens gif), het verzwakt en benadeelt het immuunsysteem (aanzienlijk!) en het verspreidt juist de ziektes waartegen het zou moeten beschermen. Dit is geen onzin maar bewezen materie. Bill Gates noemt het zijn favo middel om de wereldbevolking te decimeren.

Echter, in deze nieuwe tijd (Aquarius) worden steeds meer mensen bewust dat ze te luisteren hebben naar hun eigen ideeën; de wijsheid die van-zelf in hen opborrelt. Ga daarvoor. Het is een innerlijk weten en dat is er niet voor niets. Het lichaam liegt nooit, immers.Wisdom birthing


Er zijn nog twee onderwerpen die ik aan dit artikel wil toevoegen. Stuitligging en navelstreng-niet-doorknippen. Ze zijn controversieel, omdat we niet weten wat de functie ervan is. Laat je verrassen:


Zevende maands crisis: de stuitligging


Een stuitligging wil zeggen: enkele reis ziekenhuis. Keizersnee als oplossing voor alles. Opereren dus. Toch? Wacht even... Hoe hebben we dat dan voorheen gedaan? Hoe hebben we ooit kunnen overleven, al duizenden jaren, als soort?? Als je een stuitligging meemaakt, wil dat iets zeggen. Het is een signaal van het lichaam – van de ziel dus. Wat is de boodschap?? Wist je dat die stuitligging na één nacht weer kan terugkeren tot normale ligging als je in het alternatieve circuit (uiteraard) gaat zoeken naar wat er de betekenis ervan is?
nb: mocht je een stuitligging tegenkomen, schroom niet om contact op te nemen. Er zijn mensen die weten wat dat betekent en wat je te doen hebt.


 “Navelstreng doorknippen: wacht er nog even mee!”  In dit filmpje leerde ik: tijdens de eerste twintig minuten na de bevalling, voedt de placenta de baby nog steeds. In geval van complicaties, kan dit het leven redden van een (blauwe) baby.
“Robin Lim, CPM (= midwife, vroedvrouw dus), speaks on the benefits of delaying the cutting of the umbilical cord after birth.
Kijk zelf (14 minuten) en laat een traan van mooiigheid:

“If the placenta is left attached to the umbilical cord (and baby) after birth for a while, it keeps transferring blood, oxigen, stem cells, nutrients, antibodies, and “extra intelligence” to the baby--just like it was designed to do, and just like traditional practices from around the world.” - Robin Lim, world-famous midwife, explains the how and why of it. See www.RobinLimSupport.org for more details.”

Logisch, want de hersens zijn nog niet compleet van een baby die juist geboren is. Vanwege de beperking van het geboortekanaal, kunnen ze niet groter groeien en dat gebeurt tijdens het eerste jaar na de geboorte - te beginnen in de minuten en uren na de geboorte... dus waarom de navelstreng gelijk doorknippen? Je hebt toch geen haast of zo?? Luister naar de ervaringen van een ervaringsdeskundige in deze twee filmpjes van 14 en 20 minuten. Als je jezelf met kennis wilt bijspijkeren, is dit het moment.

Zie hier haar speach, als Ted-talk; “Peace Begins at Birth”. Gevonden via www.desireerover.nl
Zie ook deze fb-page.


Update 26/7 - “Er is een verband aangetoond tussen vitamine k tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine k als supplement toe te dienen aan baby's van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.
Zie: vrijegeboorte.blogspot.nl/2011/04/het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng.htmlNa de bevalling: de eerste maanden

De hersens van een kind zijn bij geboorte slechts 25% ontwikkeld, vandaar dat het kind hulpeloos is in tegenstelling tot dieren. Lees meer in “De tragiek van het eigen kamertje” . Draag het kind liever op je dan ver van je. Huilbaby's bestaan helemaal niet. Dat is een hulpeloze baby tot luxe product bombarderen! Zoiets als: "Ze mag ons niet storen in onze bezigheden". Pardon?!? Het kind geeft exact aan wat het nodig heeft! Waarom moet het zich "gedragen"??


Boodschap


“Hoe komt het dat de medische wereld zoveel macht heeft?! Waarom worden wij vrouwen amper gehoord?? Als er in 60 jaar tijd maar langzaamaan dingen veranderd zijn, hoeveel tijd zou het dan kosten voor de veranderingen die wij allemaal willen? En is dit wel mogelijk nu de wereld en het leven steeds sneller, groter en onpersoonlijker wordt?” 
“Sommigen van ons willen niet geassocieerd worden met Dolle Minas, maar dat is juist een groep vrouwen die hun stem heeft laten horen en dingen bereikt heeft. Zijn wij dan Dolle Mama's als we een ongemedicaliseerde natuurlijke bevalling willen???” Lees hier meer van de belevenis van deze positief-kritische vrouw. (zie ook haar waardevolle, leerzame reactie, onderaan deze blog*)

De boodschap is hopelijk duidelijk, inmiddels? Verdiep je in de materie. Ga zoeken. Stel vragen. Wees kritisch. Onwetend leven in deze tijd van de informatietechnologie is een keuze. Dit artikel lees je immers ook via internet... Wees... bewust, alert, en in verbinding met je-zelf – de bron van alle kennis. Gezond verstand is toch waar het hart bij zit?

Wil je dit artikel delen svp?

En: bijdragen zijn welkom - zie maar:


Update 26.7.2014 - Vroedvrouwen met een holistische benadering

“Over het algemeen werken vroedvrouwen in Nederland in grote groepspraktijken. In deze praktijken is er vaak weinig tijd en weinig persoonlijke aandacht voor de zwangeren.
Door het hele land verspreid zijn er gelukkig ook een aantal kleine praktijken met een of meer vroedvrouwen die wel vanuit contact willen werken. Een aantal van hen heeft een holistische benadering en werken in een wijde straal om de vestigingsplaats van hun praktijk heen.”

http://vrijegeboorte.blogspot.nl/2011/03/vroede-vrouwen-in-nederland.html - meer links onderaan.
*) Leerzame reactie van Ilona over de kleine groep bijzondere verloskundigen in Nederland:
“Wauw super artikel en ben wel trots dat je me gequote heb en verwijst naar mijn artikel!

“Na de tip van een doula kun je wellicht ook de kleine groep bijzondere verloskundigen in Nederland noemen? Want ja die zijn er! Bijzondere, vrije, holistische vroede vrouwen die het hele land door reizen om vrouwen te helpen hun droombevalling te krijgen en als het wat tegen zit op zijn minst de regie te laten houden over hun eigen bevalling.

Ze kiezen er vaak voor om maar een stuk of vier zwangeren per maand te begeleiden en nemen ruim de tijd voor een consult. Allen steken ze de nek voor ons uit, want de specialisten en ziekenhuizen zijn niet blij met deze groep verloskundigen, want ze luisteren immers niet naar hun regeltjes genoemd protocollen en de ziekenhuizen staan niet graag hun steeds grotere wordende macht en inkomsten af.

Deze tweede zwangerschap word ik begeleid door een van deze bijzondere verloskundigen. Het is zo n verademing om eerlijke informatie te krijgen en niet bang te zijn voor last minute verrassingen of dwang en onverwacht opduikende protocolregeltjes.

Ook voor mijn man is het een verademing, ook hij heeft zich schuldig gevoeld naar mij toen. Had hij me me beter moeten verdedigen? Ik denk dat hij alles heeft gedaan wat ie kon met de kennis van destijds, en ik neem hem absoluut niets kwalijk.

Ook heb ik een paar handige documenten over protocollen, valkuilen en onze rechten opgesteld en verzameld. Hierin heb ik bijvoorbeeld het bmi protocol volledig onderuit kunnen schoppen, het is echt gebaseerd op onzin. Ik stuur ze graag toe op verzoek!”  
NB: contact met Ilona lukt via de blog “moedersinactie.blogspot.nl/2014/05/wat-is-er-nu-bijna-60-jaar-later-echt.html” of via actie@geboortebeweging.nl (update 26.7.2014)


Update 12 mei 2017: zogen kan beter

onze aangeleerde verticale zoog-houding blijkt helemaal verkeerd:
Surprising New Research Finds Many Moms May Have Been Taught to Breastfeed Incorrectly - www.mothering.com/articles/natural-breastfeeding-2
Women in Labor Stop Pushing, See Amazing Results - www.mothering.com/articles/women-in-labor-stop-pushing-see-amazing-results

Meerleeslinks:

5 opmerkingen:

 1. Hier is een kort overzicht te vinden van bijzonder verloskundigen of vroede vrouwen in Nederland:
  http://vrijegeboorte.blogspot.nl/2011/03/vroede-vrouwen-in-nederland.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een andere tip is om samen met je geboortepartner (man, vrouw, vriendin, zus) een cursus hypnobirthing te doen.
  Het klinkt heel zweverig maar is het niet op die manier. Samen met een (prive) cursusleidster bekijk je waar je tegenop kijkt en hoe je het aan kan pakken, doe je ontspanningsoefeningen en groei je naar je vrije bevalling toe.
  De technieken kun je voor, tijdens en na je bevalling in het leven zelf blijven toepassen.
  Ook bieden ze het grote voordeel dat de meeste vrouwen die het gebruiken veel minder stress en pijn tijdens de bevalling ervaren.
  Hoe gek het ook klinkt, een bevalling hoeft echt niet altijd gigantisch veel pijn te doen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn artikel, ook ik heb een horror bevalling gehad in een regulier ziekenhuis, waar elke arts iets ander zei en wilde.. met alle gevolgen van dien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat is dan de betekenis van een stuitligging? ben ik erg benieuwd naar....mijn dochter is in stuit op de wereld gekomen en ik heb het totaal niet als traumatisch ervaren (buiten dat ik niet thuis 'mocht' bevallen en ik tot de laatste 8ste perswee 'liggend' moest aanhoren hoe mijn gynaecoloog er geen vertrouwen in had) had ik nog geen haarscheurtje.Wat is er zo erg aan dat de billen de weg vrij maken voor de rest van het lijfje? Het enige lichamelijke trauma wat mijn dochter er aan over heeft gehouden is het gemene hartslagknijpertje wat ze in haar bil staken, waar ik helaas maar mee akkoord ben gegaan omdat ik idd geen doula in de buurt had. Nu ik weer zwanger ben stuit het me enorm tegen de borst dat alle hulpverleners die ik tot nog toe tegen gekomen ben er meteen vanuit gaan dat het een verschrikkelijke bevalling moet zijn geweest...tja, met zo een houding snap ik dat vrouwen van onderen verstarren...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor het schrijven van dit bericht! Een fijn stuk die ik ook door zou kunnen sturen voor aanstaande vader ;). Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen