maandag 3 november 2014

Je-zelf zijn

Deel één: 476 woorden. Totaal: 940 |
Jezelf zijn. Niemand weet hoe. Niemand leert het. Liever niet want dan hebbi niks meer nodig buiten jezelf, dat komt ons koopgedrag niet ten goede.
 

Vrijdag postte ik een foto van de nieuwe Sam-thing foon. ALPHA. Moge. Nog erger: een zuiver en onschuldig en vooral onwetend ogend meisje erbij in krokante verpakking en hoppa, het hele volk rent naar de winkel. Verleiding. Afleiding door verleiding dus. Schande.
Nog erger. Dat staan we toe. Nog erger. We vinden dat normaal

“Wie niet bij zichzelf is, kan het wel kópen”
Buiten onszelf zoeken dus
Levensgeluk. Wat in onszelf zit. Als je geen bezit van jezelf hebt, moet je wel buiten jezelf gaan zoeken
Wie zoiets doet is niet bij zichzelf en dat is kwalijk. Geldt voor de reclamemakers en voor de kopertjes.
Amerikaanse meisjes zag ik ooit hun tieneridool ontmoeten, ene Selena. Gillen! Uitzinnig gillen! Dat was live bij iemand als Oprah; Texas Cuties of zo heetten die grietjes. Gillen! Totaal buiten zichzelf. Niet normaal. Waar blijft iemand zelf dan??

“Waar blijf je zelf dan als je een ander aanbidt?
Dat -die houding- maakt hen ondergeschikt ten opzichte van een ander en dat is nooit de waarheid. De waarheid leeft in ons allemaal, dus niemand is meer dan een ander, alleen hebben de meeste mensen een lading emo ellende en andere poep op hun schouders zodat hun innerlijke waarheid zwaar vertroebeld is en er niet meer uit kan komen

Met zo'n filter kan de waarheid niet voor de dag komen. Ik zie het continu, voor mijn neus gebeuren. Mensen zijn regeltjes gewend en functioneren automatisch. Ze hebben afgeleerd om zelf-verantwoordelijk in het leven te staan. Dus gaan ze naar de dokter als het misgaat. En die weet niets want die zegt niet “ga maar naar de geitenwollen sokken figuren.” 

Één arts zei dat trouwens wèl. Mijn huisarts in de jaren '90 was een topper, die stuurde me het alternatieve circuit in. “Ga maar zoeken.” Dan weet je nog niets, maar daar heb je een leven lang de tijd voor, net zoals je een leven lang je verstand leerde gebruiken boven 't gevoel en dat nu weer mag afleren. Toe maar. Tis veilig. Veiliger dan in die afhankelijkheid van anderen te blijven zitten en zelfs niets te kunnen beslissen.

Iemand schreef: “Ga jij nou een beetje mijn foon afkraken...?” Voor de volledigheid: ik heb ook een foon. De mijne is niet te kraken. Met de mijne kan ik, zwemmen, douchen, voetballen en in het zand spelen. Een niet-zo-smartfoon; een old-school Nokia - mét internet.

Niets mis met een foon. Wel met hoe ons koopgedrag is. “Wie niet bij zichzelf is, kan het wel kópen.” Buiten onszelf zoeken dus. Levensgeluk. Wat al in onszelf zit. Als je geen bezit van jezelf hebt, moet je wel buiten jezelf gaan zoeken.++

Meer: hoogbegaafden hebben het moeilijker dan anderen

Deel twee. De verdieping.


Kijk om je heen en merk op dat niemand geleerd heeft wat normaal menselijk gedrag is. Niet van je ouders want die hebben dat zelf al niet geleerd. Kijk maar naar hoe ouwelui zich gedragen. Praten omstandig en hebben moeite om to-the-point te komen, noemen eerst een aantal niet ter zake feiten voor ze eindelijk zeggen waar het om gaat. Als dat al gebeurt. Spreken zich niet of nooit uit over hun gevoel dus je tast in het duister bij hen. En ze zuigen erop los omdat ze zelf niet opgroeiden in eigenwaarde en zelfvertrouwen dus komen het graag bij een ander halen; de wang van een klein kind aanraken is géén onschuldig gebaar - het is geen liefkozing al moet het wel zo overkomen. De bedoeling is stiekem anders. Opvallend en knullig gedrag dus.

Ook niet van school. Welke dan ook. Waarom zijn daar geen opleidingen voor? Waarom voorzien de hoog-aangeschreven opleidingen er niet in? Waarom zijn mensen die afgestudeerd zijn aan de universiteit nog steeds onwennige onzekere nitwits als het gaat om normaal menselijk gedrag? Geen enkele schoolverlater is een op zichzelf staand instituut oftewel iemand die op eigen benen kan staan. Een potje koken is nog wat anders dan stabiel in het leven staan met houvast aan jezelf.  

“Waarom zijn mensen die afgestudeerd zijn aan de universiteit nog steeds onwennige onzekere nitwits als het gaat om normaal menselijk gedrag?  
Ik zeg je recht in je toet: dat komt niet voor in Nederland. In het moderne Westen zelfs niet.

Niemand leert dat. Grootzielig gedrag is verbannen en kleinzielig gedrag regeert.  

Hoe moet je dat dan tot je nemen als niemand dat weet en geen enkel instituut daarin voorziet? Hoe VERDACHT is dat eigenlijk?

Het is daarom dat we reikhalzend zaten te wachten tot het 2012 werd.
Het is daarom dat we zo blij waren dat dat boekie van Olof Smit er eindelijk was om ons het overzicht te gunnen en de samenhang tussen alle puzzelstukjes die je vanzelf al weet van binnen maar nog niet wist wat je ermee kon.


Het corrigeren van dergelijke scheefgroei is begonnen en maakt deze tijd bijzonder. Het tijdperk van Grote Veranderingen en dat is oh-zo welkom. Stel dat je honderd of tweehonderd of zelfs vijfhonderd jaar geleden leefde, al die shit en denkfouten om je heen zag en er geen kant mee op kon... Niet aan denken, toch?

Nu is dan eindelijk dat moment gekomen waar heel de mensheid op heeft zitten wachten. De Nieuwe Dag. Aquarius. Het tijdperk van Grote Veranderingen. Van verkilling naar Samen-Leven. De reis van hoofd naar hart, de innerlijke reis naar zonniger oorden, waar de palmbomen in je hart groeien.

Even alles rechtzetten.
Dat begint met waarheid zeggen.
Om te beginnen tegen jezelf

Bron: Ingeving van 31 oktober 2014 op facebook.com/HetLichaamLiegtNooit/posts/620104228099248



Toegift: Luister even naar Sir Ken Robinson (10 minuten). Volledige lezing: youtube.com/watch?v=mCbdS4hSa0s

Geen opmerkingen:

Een reactie posten