maandag 3 november 2014

Het hart volgen is geen klein ding


Mensen onderschatten de kracht van de ziel. Denken dat het ons pompje aanzwengelt of zo. Meer niet. Terwijl de ziel grofweg verantwoordelijk is voor àlles in ons leven. “Volg je hart” is zo een doodlopend spoor. Een holle frase omdat niemand zich in de inhoud verdiept. 't Wordt hooguit onwillig gevolgd door: “...en dan?”

Beter kun je zo'n uitspraak kracht bijzetten door je te laten sponsoren. Door Nike bijvoorbeeld met de kreet: “Just do it.” Dan ben je er al. :)

Het hart volgen is geen klein ding. Dat betekent: je losworstelen van de greep van de maatschappij, de eenheidsworst, de regeltjes èn jouw wens om erbij te willen horen. Dat zorgt voor conformeren namelijk. 


Experimenten lieten zien hoe proefpersonen steevast het overduidelijk onjuiste antwoord kozen als ze daardoor binnen de groep vielen. Afwijken is taboe, je plaatst je niet buiten de groep. Dat weet iedereen nog van schoolfeestjes en schooluitjes. Je doet mee, al is het tegen je zin, als iedereen of zelfs slechts enkelen een richting kiezen

Wel, het is andersom. De groep plaats zich erbuiten. Buiten zichzelf. Dus moet er iemand zijn die afwijkt en laat zien wat normaal is. Je zult merken dat die domme volgertjes het best weten, maar vastzitten in de genoemde greep van de eenheidsworst.

Hoe gevaarlijk zulk gedrag werkelijk is ga je merken zodra het vastloopt - en we zijn flink op weg... ++
Toegift: Luister even naar Sir Ken Robinson (10 minuten). Volledige lezing: youtube.com/watch?v=mCbdS4hSa0s

Geen opmerkingen:

Een reactie posten