donderdag 19 januari 2023

Wat we kunnen leren van psychopaten | De weg naar geluk en inclusiviteit

Wat we kunnen leren van psychopaten | De weg naar geluk en inclusiviteit 


Ik had een goede jeugd. Mijn ouders wisten dat ze het beter wilden doen dan hen was meegegeven. We gingen op tijd naar bed en leerden maat houden. Onze familie was hecht. Ons ontbrak het aan weinig. Vader werkte hard. Moeder deed haar best om het thuis gezellig te maken.

Nu, zoveel jaar later, is er niets van over. De familie ligt uiteen terwijl wij zo hecht leken te zijn. Was het dan allemaal een wassen neus geweest?

Intriganten zitten overal. Het sadisme om een ander een poets te bakken sluimert en komt bij gelegenheid naar boven, wanneer woede aangeraakt is en wakker wordt. Mijn eigen moeder bleek er ook wat van te kunnen. Op haar sterfbed smoesde zij met haar zussen; mijn zus en ik kwamen er niet aan te pas. Kennelijk werd er geld verdeeld want wij vonden niets terug.

Geld is maar geld, maar de tantes trokken hun mond niet open naar ons toe, ook niet op de uitvaart. Integendeel; als ze die opentrokken kwam er narigheid uit. De familie was verdeeld.

Dat heb ik vaker gezien. Dat mensen veranderen van het ene op het andere moment en je de rug toe keren, veroordelen en buitensluiten. Isoleren, noemde mijn mentor dat, en da's een grove schending van de menselijkheid; iets dat ik associeer met verraad, en heeft niets met warmte te doen. Wel met het omgekeerde. Het is kou(d). Een koude douche.

Wat niemand zich lijkt te realiseren, die zich zo opstelt, is dat het getuigt van Verdeel en Heers. "Geen vragen gesteld, wel oordeel geveld" is niet normaal noch volwassen en hoort niet bij de menselijke natuur. Af-gunst duidt op verdeeldheid, op het niet gunnen van een ander. Wij doen dat echter uit angst.

Leg ik uit. Stel, jij wilt ergens bijhoren. Een groep. In werk-, hobby- of woonsituatie. Dan doe je mee met de cultuur in die groep, hoe agressief, grof of grenzenoverschrijdend-extreem het er ook toegaat. We volgen Regels, die niemand heeft bedacht, niemand onderschrijft en ieder opgedrongen krijgt... uit angst, voor straf.

We volgen de goeroe en zijn de volgelingen.
Kerk, dus.
Schuld, Boete, Straf en Zonde, dus, oftewel: SBS-Z. Verdeel en Heers, Verwar en Plunder. Overzie het plaatje...

Dus, wanneer iemand totaal onlogisch reageert, zichzelf doorlopend tekort doet en eigenlijk zijn of haar hele leven saboteert (en niet te vergeten dat van anderen), is dat uiteindelijk toch logisch verklaarbaar, door te kijken naar de oorsprong en iemands jeugd oftewel onze Opvoeding naar Pruisisch legervoorbeeld, die niets van ons heel hield, ons Regeltjes opdrong en van ons eiste dat we ons "gedroegen"... volgens tegenstrijdige, vaak conflicterende regeltjes... die niemand heeft bedacht, niemand onderschrijft en ieder opgedrongen krijgt. En die wij leerden volgen, uit angst... voor straf. Foltermethoden, dus.

Het getuigt van zwakzinnig gedrag om iemand zo te kleineren. Het getuigt van zwakzinnig gedrag om erin mee te gaan. Het getuigt van zwakzinnig gedrag, om zo zelf te leven; zonder ooit te leven, door slechts regeltjes te volgen van een ander zonder ooit... jezelf te zijn.

De weg naar geluk en inclusiviteit |


Wie één is met zichzelf, ziet de wereld zoals die is en vermaakt zichzelf op zijn eigen vierkante meter. Zoals kleine kinderen dat kunnen. En ons voordoen.
Wie één is met zichzelf, kan rekenen op terreur, vergelding en uitsluiting, in een wereld die zichzelf inclusief noemt.
Wie één is met zichzelf, komt erachter, hoe beschaafd deze westerse wereld eigenlijk is.
Een beschaving om je te beschamen.

Wie kan rekenen, beseft dat het niet om geld gaat om gelukkig te worden, maar om innerlijke vrede.
Zoals kinderen geboren worden. Die innerlijke vrede. De rust, om te genieten, van wat er is.
Het is onze taak, onze levensvisie, om daar weer terug te keren. En daar alles voor te doen en voor over te hebben - voorbij de onzichtbare blokkades die ons weerhouden om gelukkig te mogen zijn.

Wie is vastgelopen, lang genoeg vast gezeten heeft en dat zat is, kortom wie durft, gaat de eerste stap. Het licht tegemoet. Want wat in het donker blijft, kan niet besproken worden. Wie licht schijnt op de donkere plekken van zijn leven, komt vooruit, dat wil zeggen: komt dichterbij zichzelf. Je kunt niet verder groeien, dan naar jezelf. Dat is waar die machtswellustelingen door de eeuwen heen zo bang voor waren; dat men zou gaan zoeken, om weer zichzelf te worden, omdat dat de weg naar geluk is.

Voorbij ego.
Voorbij geld.
Voorbij materiële rijkdom.

Dit is de rijkdom die wij na te streven hebben.

In deze tijd van vooruitgang, gemak en luxe wordt alles aangewend om ons onze vrijheid af te nemen en ons te onderwerpen. De schandelijke contouren zijn duidelijk zichtbaar voor wie het wil zien.

De enige manier om daaruit op te staan moet van binnenuit komen, niet gehinderd door de angst voor straf, de angst om er niet meer bij te horen, de angst om geïsoleerd te raken.

Het wachten is op de drijfveer van binnenuit, om te staan voor wie men is, en om in volle glorie transparant te zijn over de obstakels die men ervaart, zodat we elkaar kunnen bijstaan op elkaars wegen, al met slechts een simpel gesprek, waarin men deelt wat er is en erop reageert vanuit ingeving, omdat we elkaar spiegelen. Dat doen zielen. Die helpen elkaar vanuit de spiegeling. Dat heet inspiratie.

Dat vraagt het terzijde leggen van kleinzieligheid en het omarmen van grootzielig gedrag. Geen plek meer voor aanstellerij, dus. Alleen nog plek voor waarachtigheid, oprechtheid, openheid en eerlijkheid.

Waarheid geeft vrijheid.
Leugens brengen terreur en vernietigen vrijheid.
Waarheid geeft vrijheid.

Wat kies jij?



Plaatje: inspirerende spreuken uit het boekje "Voel jij het ook?", zie de blog erover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten