dinsdag 5 september 2017

Opvoeden: lastig als alleenstaande ouder of juist noodzaak?

Niemand heeft ooit een cursus gevolgd om een kind op te voeden om zo te leren het kind heel te houden en te snappen dat je het thuis gezellig moet maken zonder op een kind te leunen. Ouders beginnen zomaar aan kinderen en dat noemt men de hunkering van het leven naar het leven zelf.

We sturen partners de laan uit opdat we onze eigen partner kunnen worden; door het gemis van iemand naast ons is er niemand meer om op te kunnen leunen en zijn we aangewezen op onszelf en dat is een groot voordeel van deze tijd. Het impliceert de hunkering naar volwassen worden en dat is een lange weg en zoektocht in een omgeving waar die kennis verdreven en verdwenen is.

Daarom zien we zoveel één-ouder gezinnen. Zodat de mensen het zelf uit kunnen zoeken.

"It takes a village to raise a child" gold vroeger, wat wilde zeggen dat ieder een bijdrage aan die opvoeding leverde vanuit het hart en dat is allang niet meer zo omdat we geen hechte gemeenschappen meer vormen. Nu er dus geen sociaal vangnet in de vorm van een hechte gemeenschap meer is zal ieder het zelf moeten uitzoeken en dat is een deftig avontuur, waar ieder zelf uit mag komen.
Je weet dat jouw leefomgeving vormt hoe je je gedraagt dus dat sjouwen we mee. Veranderen komt van binnenuit en bij ieder zit daar een ander moment of ander tempo in gebakken.
Ieder wil nu alles zelf uitvinden en dat kan ook in een inherente kenniseconomie; via internet creëert men zelf z'n hechte gemeenschap door zelf te bepalen met wie men zaken doet of bemoeienis wil.

Die impuls komt altijd van binnenuit en zie je nu overal. Dit is mondiaal aan de gang, in ieder geval waar 'het westen' haar invloed heeft.

Het is leerzaam voor ieder om alleen te zijn met een kind, want elk kind zal zijn ouder spiegelen. Dat mag je niemand ontnemen. Ieder heeft daar recht op om het zelf uit te vinden.
-

Daarover schreef ik de blog: Geen relatie, wel vrijheid, op dagboek van een vreemdeling.
Om ons te helpen herinneren... dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/03/geen-relatie.html |
--'

eerder gepubliceerd op facebook.com/HetLichaamLiegtNooit/posts/1286856044757393 op 4 september 2017, 9:54 | 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten