zondag 16 juli 2023

College: De Verzonnen Stelling - toppunt van hypocriet gedrag

De Verzonnen Stelling |


De meest voorkomende vorm van passieve agressie is verscholen in openbaarheid, gehuld in mysterie en blinkt uit in onduidelijkheid; de eerste de beste is opeens schuldig aan het leed van de ander... omdat iemand dat zo beslist. Wie niet door de knieën gaat voor zoveel terreur wordt buitengesloten. Willekeur, moedwil en misverstand. Foltermethoden, zelfs. 
Waar gaat het mis en waar gaat het om?

Ik noem dat de Verzonnen Stelling van een kunstmatig probleem,

* waarvan de ander verantwoordelijk wordt gemaakt oftewel ter verantwoording wordt geroepen en
* wat de ander maar moet oplossen
* waar de ander schuld aan heeft en
* waar de ander straf voor krijgt.

Ik plaats het onder Verwar en Plunder, afgeleide van Verdeel en Heers oftewel SBS-Z; Schuld, Boete, Straf en Zonde.

Deze kenmerken tonen hoe een zelfbenoemde autoriteit vol agressie en leedvermaak een ander op de knieën probeert te krijgen.

Men:
* grijpt de macht - speelt de baas -
* sloopt alles
* en dat ligt aan jou

Een aanval, dus. Op jouw wezen. Niet op jouw daden, handelingen of gedrag. Het getuigt van overheersdrift en eigenlijk van bezitsdrang.

Volstrekte kolder; 
briljant verzonnen onzin door een negatief ingestelde geest. Kortom: briljant negatief maar wel slecht-menselijk gedrag. Slim, maar nog niet verstandig. Het is ook niet constructief want iets afbreken is nog geen opbouwen.

Blame the Victim |


Kort samengevat: het slachtoffer krijgt de schuld. Men "Verwijt de ander wat men zelf doet", dus: Blame the Victim. De definitie van hypocrisie wat duidt op gevaarlijk gedrag en van een verziekte geest.

Verziekt gedrag duidt op een zieke leefomgeving, waar niet gesproken of gestreefd kan worden naar verbetering van levenskwaliteit maar waar dergelijk kwalijk gedrag juist wordt verdedigd. Teken van Stockholm-syndroom: het fundament van schijn-zekerheid en schijn-veiligheid wordt met hand en tand verdedigd, tegen beter weten in en tot bloedens toe.

Touwtrekken | 


Enige doel lijkt touwtrekken oftewel strijd om de strijd zelf. Oorlogszucht, vaak. Ik doe daar van nature niet aan mij, laat het touw bij de ander - en zeg dat ook: "Wat moet ik met jouw touw?" 't Enige dat helpt is een stapje terug doen, als toeschouwer de situatie zien en je rustig uitspreken om de betovering - of verovering - te doorbreken want die ander wil kennelijk macht over jou. Om vervolgens te kunnen parasiteren oftewel zich voeden met jouw leed... door alles maar dan ook alles om te draaien. Als je goed luistert hoor je dat ook... dat zij het over zichzelf hebben.

Het siert de mens die zulk gedrag herkent en gelijk, ter plekke, durft te benoemen; 

* "nu geef jij mij de schuld voor iets wat jij zelf doet", of: 
*"jij laat mij opdraaien voor iets dat JIJ net verzint", of:
* "jij vindt dat een probleem... en bent/doet nu beledigd.. nou èn. Jij wilt touwtrekken maar het is jouw touw... wat moet ik met jouw touw?!"
* "jouw probleem - dat mag jij dus zelf oplossen"

Je zult merken dat mensen met dergelijk gedrag furieus worden tot hysterie aan toe wanneer je relevant reageert om onder hun grip uit te komen; ze proberen je letterlijk te overschreeuwen. Wanneer furie, manie en hysterie zijn wakker geworden, is er niets meer mogelijk; dan is de dialoog vertrokken. Niet voor rede vatbaar, sadistisch en ontoerekeningsvatbaar gedrag met een sterke overlap met psychopathie omzeil je door een simpeler zin:

"Als dat zo is, kun je dat ook vriendelijk zeggen", dus vraag om respectvol en vriendelijk gedrag. 
Altijd. 
Omdat je dat verdient.
En het brengt de onbalans in een gesprek weer in evenwicht.

rj
-Geen opmerkingen:

Een reactie posten