woensdag 5 maart 2014

Corrigeerbaar gedrag | de verwoestende werking van emotionele kou | aanleiding, oorzaak en gevolg op ‘n rij

Bang om op je kop te krijgen? Bang het niet goed te doen? Bang niet goed genoeg te zijn? Bang er niet uit te zien? Bang… voor alles eigenlijk? Ken dat wel… “Doe Maar” zong er al over: 
Ik herinner me een etentje bij een studievriendin en haar gezin in hun villa in Lisse. Was niet alleen maar leuk. Haar kids kregen bij elke kik de volle laag; ‘t kwam eruit alsof iemand haar haar in de fik had gestoken.
Als je opgroeit met zo’n overdosis onverdunde "doe nou maar wat ik zeg" en een tekort aan eigenwaarde dan wreekt dat zich genadeloos op latere leeftijd. Zo! Da’s een quote.

Wat impliceert ‘doe nou maar wat ik zeg’ eigenlijk?

  • “Ik denk voor jou.”
  • “Jij kunt niet denken.”
  • “Wat jij denkt of voelt is niet ter zake doende.”
Da’s dus iemand klein houden in optima forma – en zo kweken we een heel volk ja-knikkers
dat niet durft op te staan tegen “hoger geplaatsten” (machthebbers dus)
en zelfs haast niet z’n vinger durft op te steken voor toiletbezoek, zowat
en in z’n schulp kruipt als mensen tegen ‘m staan te tetteren, helemaal ontredderd om zoveel sneer en emotioneel geweld

Wat betekent ‘Een kouwe douche’?

Weten we dat eigenlijk wel?
Ik zie de gevolgen overal om me heen. Ik heb er een studie van gemaakt om te begrijpen wat het nou is dat onze (moderne vooruitstrevende westerse) natie zó in de greep houdt, “klein” houdt, en waarom we het hebben over ons ‘kouwe kille kikkerlandje’, of over onze ‘kouwe poldergrond’, of ‘van een kouwe kermis thuiskomen’, of ‘als kind in de kou gestaan hebben’, of ‘dat was voor mij een kouwe douche’…
Dus die onderdrukkende emotionele schade uit zich onder andere in onderdanig, kinderachtig gedrag zoals niet goed voor zichzelf op kunnen komen, zich niet kunnen uiten – en onvrede dan maar op andere manier bekoelen… (op het sportveld, met deuren slaan, vloeken,… wat nog meer?)
Schiet me ineens te binnen: er zijn cursussen voor. Inner Child Therapy – ‘Heel het innerlijke kind’. M’n hoela. Als de fundering van een heel volk danig verrot is, wat kom je dan met die mooie laklaag doen? Zeker houdt het de regen buiten je huis maar het is een hele klus om die fundering aan te pakken. Waar of niet?

Kerk en zonde

Toen de kerk het nog (meer;) voor het zeggen had mocht je niet veel hoor. De sociale regels lieten je nauwelijks onbekommerd ademhalen – getuige het ‘protestlied’ van Robert Long, hij zingt het treffend in: “het leven was lijden” – http://youtu.be/zKIxta9KGYI – en in: ‘allemaal angst’ http://youtu.be/uMi8So3Pxa0 . Dateert van vorige eeuw alweer, komt uit 1974 om precies te zijn. Feitelijk… nog niet zo lang geleden. Dus. Het speelt allemaal nu nog steeds. Kijk zelf maar, dan lever jij zelf het bewijs:
Zie jij mensen op straat elkaar hartelijk begroeten? Zie je mensen elkaar aanraken? Hoe en hoe vaak? Zie je de manshoge schuttingen en andere duurzame hekwerken die zeggen: “Dit is van MIJ”? Zie je hoe geïsoleerd we leven, alleen veelal, zonder onze dierbaren, familie die ver weg woont (of die we ont-vlucht zijn!), zie je hoe we met onze buren omgaan? Zie je hoe weinigen buiten hun voordeur op straat zitten, praten, lachen? Mensen kijken me raar aan hoor… Zie je hoe weinig mensen vrolijke gezichten hebben? Hoor je hoe tieners elkaar bejegenen (- en denk je dan “zoals de ouders zongen piepen de jongen”)?

Zie je… hoe we alles omdraaien?

Zie en hoor je… hoe die emotionele kou doorwerkt? Zie je hoe die auto toetert voor twee naast elkaar fietsenden terwijl ik van schrik bijna van mijn ladder af flikker? Zie je die man in Amstelveen zijn nieuwe fiets vlak voor de ingang van de winkel parkeren zodat ieder er omheen moet? En hij het ‘onbeschoft’ vindt als jij hem begroet en tutoyeert? Is dat normaal, als in: ‘normaal menselijk gedrag’? Past dat bij de mens, die een sociaal wezen is en niet zonder aanraking kan?
Zie je hoe we mensen die zo doen zouden mogen aanspreken op hún corrigeerbaar gedrag?
Zie je… hoe we alles OMDRAAIEN?
Zonde van de kerk, niet?

Pik jij dat?!?

Nu wat anders… Zie je wat wij allemaal pikken? Zie jij hoe ver we het laten komen?
Zie jij hoe we kraanwater drinken dat vol zit met chemicaliën, zware metalen en medicijnen? Zie jij hoe onze energiekosten stijgen terwijl daarvoor nieuwe milieubelastende kolencentrale voor gebouwd worden terwijl Tesla ons technologie gegeven heeft om stroom gratis uit de lucht te downloaden?
Zie jij àl die vrouwen in ziekenhuizen bevallen terwijl wij als soort al vijf miljoen jaar zonder ziekenhuis hebben toegekund?
Zie jij hoe onze zorgverzekering jaarlijks uitgekleed èn tegelijkertijd duurder wordt?
Zie jij die vaccins die iedereen aangepraat worden terwijl ze niet werken, bijzonder schadelijk zijn en juist de ziektes verspreiden waartegen ze zouden beschermen? (da’s wetenschappelijk aangetoond trouwens)
Zie jij al die lege kantoorpanden en die dure huizen te koop staan terwijl er (betaalbare) woningnood is?
Zie jij wat de €-euro ons bracht? En de Europese Unie?
Zie jij hoe onze huizen nodeloos en onbegrijpelijk in prijs zijn gestegen en wat het effect daar nu van is?
Zie jij hoe hypotheekverstrekkers (m.n. banken) geld maken uit niets en op dagelijkse basis zich schuldig maken aan hypotheekfraudeen dat we die schuld wettelijk niet eens schuldig zijn?
Zie jij hoe de belastingdienst meer en meer van je wil en minder geeft?
Zie jij hoe alles wordt gecontroleerd, alles met camera’s in de gaten gehouden wordt, vingerafdruk in je paspoort, EPD, plus registratie van elke sms, elk telefoontje, en elke e-mail (www.panopticondefilm.nl). Wat zegt dat? “Loop jij wel in de pas?!
“Zie je hoe Pink Ribbon schijnbaar mag doorgaan met hun negatieve campagne van angst-inboezemen en nu in elke abri (bushaltehokje) adverteert dat er 9 borstkankerpatiënten per dag sterven?” Waar is het constructieve aspect? Wat is eraan te doen? Waarom mag dat? Wat doet het met ons? (update 19 oktober)
Dat laten we toe? Hoe kan dat?!?
“Als je opgroeit met zo’n overdosis onverdunde ‘doe nou maar wat ik zeg’ en een tekort aan eigenwaarde dan wreekt dat zich genadeloos op latere leeftijd.”
Zie je nu hoe aanleiding, oorzaak en gevolg in elkaar zitten? Zie je dat wij, als volk, daar onmogelijk tegen in opstand kùnnen komen, zolang we klein gehouden zijn (lees: ons klein laten houden), d.w.z. niet weten wat normaal menselijk gedrag is of wat volwassen gedrag is en hoe je volwassen moet worden? Zie je hoe wij ons bezighouden met de kleinst mogelijke dingetjes zodat diegenen die het voor het zeggen hebben ons letterlijk kunnen piepelen?

Zondaar! Volg de regels!

Zin om dat keihard te roepen nu…
Dan vraag ik mij nu hardop af…
eeh… wèlke regels? de jouwe…? of…de mìjne ??

Kortom…

jij en ik vertonen ‘corrigeerbaar gedrag’ van jongs af aan – de hele kudde deed eraan mee. Dat heeft ons misvormd tot wie we nu zijn. Creatieve mensen met initiatief, durf, spontaniteit, doorzettingsvermogen die zich niet mogen uiten, uit angst “het fout te doen”. Zie je onze beperkingen? Daar wor je letterlijk spastisch van toch? Wacht, waar is mijn stempelkussen: ADHD!
Maja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dusss het komt nu toch te voorschijn allemaal…
Ik weet een leuke oefening. Ga voor jezelf eens na: welk gedrag is nu eigenlijk corrigeerbaar? Voel maar. Voel binnen. Dat karikaturale gedrag dat onze oudere generaties ons lieten zien?
hart oogof…
Dat sprankelende spontane ongeremde dat onze adhd’ers laten zien.. Als we ze de kans geven. Nou?
Nigal Farrage doet z’n best iig… @ http://www.youtube.com/watch?v=aylLhPHI1TI

What’s Da Point?

Mijn punt is deze. Als ik ‘s morgens op sta met een rot gevoel… over mezelf… mezelf nergens goed genoeg voor acht… me eenzaam voel…
…dan klòpt er toch gewoon iets niet?
Bomen en struiken zijn perfect zoals ze zijn. Vogels en katten zijn perfect. Alles is perfect. Alleen wij mensen NIET??!!??
Daarom schreef ik dit. Om mensen bewust te maken van wat er tegen onze menselijke natuur in druist. Wij, onze generatie, dient deze on-zin te transformeren. Hoe? Zelf die ellende doorwerken zodat we het niet langer doorgeven aan elkaar en de generaties na ons. Dat is de transformerende energie die ik nu over aarde voel denderen. Alan Watts laat dit ook zien, in: “It Starts Now”: http://youtu.be/PfIYGaslVnA
Ik wil mensen vragen de wereld te zien door de ogen van een kind
een deftige confrontatie dus…
‘t lijkt wel een workshop zo…
Geef het door… pay it forward…(facebook.com/groups/geefhetdoorNL)
Heel veel liefs en een virtuele knuffel voor allen.
Hyperlinks:
Melt the ICE in your hearts – Eskimo Angaangaq Angakkorsuaq pleit om onze houding te veranderen
pay it forward (film)


Meerleeslinks: 

*Warm menselijk communiceren in een land vol kou |  dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/03/warm-menselijk-communiceren.html

*De wonderlijke energie van kinderen - en hoe dat afneemt in de loop der jaren | dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/03/de-wonderlijke-energie-van-kinderen.html  


*“Wat wij mensen doen en waarom | verband tussen Tekort. Behoefte. Intentie. Zucht naar Geluk. Levenslust. En werkelijke rijkdom”
"Ieder mens kampt met onvervulde behoeften - op een enkeling na; Niemand spreekt ze uit want “dat hoort niet”, we zijn dat dus niet gewend; Het gevolg is, dat naar de achtergrond is geraakt wat er in ons leeft en wij er zelf niet meer bij kunnen. We hebben letterlijk geen idee welke behoefte er in ons leeft..." Misschien wel mijn belangrijkste blog tot nu toe sinds "Warm Menselijk Communiceren" en "Vrouw, ik heb je nodig" (met links in het artikel). 
dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.com/2014/07/wat-wij-mensen-doen.html
kindness

Tip - meld je aan voor de nieuwsbrief (in de rechter kantlijn) en ontvang de volgende weblog zomaar in jouw mailbox

1 opmerking: