woensdag 20 augustus 2014

Ice bucket challenge: jezelf ijskoud behandelen

493 woorden |
Ice bucket challenge

Er gaan vid's rond over mensen die zichzelf trakteren op een emmer met ijs of ijskoud water. Nu is het zo dat eigenwaarde in de westerse wereld toch al ver te zoeken is, maar wie het über-domme schouwspel bedacht heeft om te kijken naar mensen die zichzelf zo ijskoud behandelen, zit zich nu kapot te lachen (en dan heb ik het niet over die gozer die is omgekomen bij het duiken*). Want wie zoiets zichzelf aan doet is pas echt van het pad af.
“Gestoord.”
“Van het pad af.”
“Ze niet op een rijtje hebben.”
Het betekent allemaal hetzelfde: “De mensen zijn niet goed bij hun hart.” Hart ja. Hoofd is er al genoeg - hart veel te weinig.


“De mensen zijn niet goed bij hun hart.”


Hart staat voor gevoel en warmte. Hoofd, verstand staat voor kou.

Ziekte, zoals A.L.S., gaat over kou. Over emotionele kou en de overdosis daarvan, waaraan we gedurende ons hele leven blootgestaan hebben omdat we moeten conformeren; “Gedraag je; doe normaal; doe nou maar wat ik zeg.”

Zulke emotionele kou is de oorzaak van 80% van onze westerse ziekten en mensen doen het zichzelf aan - want ze laten het toe. Is er iets positiefs aan?


Positief gezien, is dit de spijker op z'n kop. A.L.S. is, zoals de meeste andere bekende “moderne westerse” ziektes, een ziekte veroorzaakt door (overdosis aan) kou - en dan heb ik het niet over malaria of kinderziektes die ons immuunsysteem helpen ontwikkelen want daarvan is de oorzaak duidelijk anders. Dus het is positief en eigenlijk voor de hand liggend dat deze ziekte nu eindelijk eens geassocieerd wordt met kou.

Echter, het doel van deze Ice Bucket Challenge is kennelijk om geld op te halen (en nog wat anders, want er kleeft iets lugubers aan dit initiatief) en dat slaat de plank nu weer grondig mis, omdat we dan enerzijds onze zorgen afkopen (en dat werkt niet zo) en de reguliere gezondheidswetenschap aan de andere kant werkelijk niet geïnteresseerd is in ziektebestrijding. Totaal niet, eigenlijk. Liever hebben ze ons als klant. Zoals je hier kunt lezen. En hier. Dus eigenlijk gaat het om... afleiding.


“Smelt het ijs in je hart”- oproep aan alle vrouwen


De eskimo Angaangaq spoort ons aan: “Smelt het ijs in je hart.”
Niemand begrijpt hem, niemand hoort hem.
Is de boodschap te moeilijk?
Zo'n boodschap is kennelijk niet te begrijpen als je de link niet legt.

Ik smeek daarom:

Vrouw, ga naar je hart, want we hebben jou nodig” - Als “boodschap aan alle vrouwen”. Immers:

“Je bent een mooie vrouw maar dat boeit niet. Het gaat niet om de buitenkant. Het gaat nooit om de buitenkant. Het gaat om hoe je in het leven staat en het leven omarmt. Ik zie een façade uit bescherming. Aï... Dan is je gevoel op slot. Zit je in de afweer. Van bovenaf met pek gooien is veilig. Dat is je mannelijke deel, om te overleven. Ratio-verstand-mind-dat werk.

“Je bent een vrouw maar alléén van buiten, op die manier. Niet in balans. Niet héél.

“Ik wens je toe dat je de kou in je hart kunt smelten zodat de warmte met je in balans kan komen. Een lange weg, maar de moeite waard. JIJ bent de moeite waard. Vergeet dat nooit alsjeblieft. Aan een leuk snoetje hebbi niks. Aan een warm hart alles.

“De wereld zal gered worden door de westerse vrouw”
Leestip: verander “vrouw” in vrouwelijk en er gaat een wereld voor ons open...

Update 25.8.14: ALS Ice Bucket Challenge: Do You Know What You Are Supporting?

Niet onbelangrijk: waar gaat het gedoneerde geld eigenlijk heen? Hoe zit het met onderzoek en medicijnen en zelfs de inzet van natuurlijke (genees)middelen? Kortom, wordt er gewerkt met Gezond Verstand? Lees hier meer (en schrik):
http://healthimpactnews.com/2014/als-ice-bucket-challenge-do-you-know-what-you-are-supporting


Meerleeslinks:

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten